ITP-ul și obligativitatea lui: de ce să NU circuli cu el expirat? Iată care sunt cele mai utile informații pentru șoferi!

Indiferent de vehiculul pe care îl deții, din seria de obligații pe care le ai ca șofer face parte și ITP-ul. Acesta este extrem de important și atestă faptul că o mașină poate circula în condiții de siguranță pe drumurile publice. Un autoturism complet funcțional și întreținut corespunzător are mai puține șanse de a fi implicat în accidente rutiere, prin urmare inspecția tehnică periodică nu este opțională. În articolul următor vei descoperi informații utile despre ce înseamnă ITP, precum și tot ce trebuie să știi despre verificare, acte necesare și legislație.

Verificare ITP: valabilitate, legislație și acte necesare pentru efectuarea inspecției tehnice periodice

Pentru a circula în mod legal pe drumurile publice, toate vehiculele, fie că este vorba de autoturisme noi sau mașini rulate, au nevoie de inspecție tehnică periodică. Aceasta garantează faptul că vehiculele sunt inspectate la intervale regulate și că îndeplinesc standardele de siguranță. Află în continuare cum descoperi dacă inspecția periodică a mașinii este valabilă și ce acte sunt necesare înainte de a merge către o stație ITP autorizată.

Verificare ITP – cum poți afla valabilitatea?

Înainte de a porni la orice drum, este recomandat să faci o verificare a ITP-ului. Dacă nu mai ții minte data ultimei inspecții sau dacă vrei să verifici o mașină înainte de a o cumpăra, Registrul Auto Român oferă posibilitatea de afla valabilitatea inspecției tehnice periodice. Acest lucru este posibil numai dacă a fost înregistrată în baza de date RAR. Așadar, pentru a scăpa de orice grijă la volan, tot ce trebuie să faci este să introduci seria Cărții de Identitate a vehicului (CIV) sau seria caroseriei într-o aplicație a Registrului Auto Român.

Acte necesare ITP

Dacă ai constatat că inspecția tehnică periodică a mașinii tale este pe cale să expire, este bine să te programezi la un service autorizat cât mai rapid și să ai cu tine actele necesare pentru ITP. Iată de ce ai nevoie:

 • Certificatul de înmatriculare al mașinii (în original);
 • Cartea de identitate a persoanei care se prezintă la inspecție;
 • Polița RCA, care trebuie să fie valabilă la data inspecției;
 • Cartea de identitate a autoturismului, securizată de RAR (în original);
 • Autorizația provizorie de circulație (dacă este cazul).

În cazul în care autovehiculul este cumpărat în leasing sau este înregistrat pe o societate comercială, ITP-ul se poate efectua și prin prezentarea copiei cărții de identitate a acestuia cu ștampila în original. La inspecție nu este necesară neapărat prezența deținătorului legal al mașinii, cu condiția ca persoana care se ocupă de acest demers să aibă asupra ei toate documentele necesare.

Preț ITP

Pentru că fiecare unitate își poate stabili propriile tarife, prețul unui ITP variază în funcție de service-ul ales, dar și de tipul de autoturism și de vechime. La cele pe diesel, costurile sunt ușor mai mari decât la cele pe benzină, dar diferențele nu sunt semnificative.

Inspecția tehnică periodică legislație

În ceea ce privește legislația ITP-ului, aceasta este reglementată prin Ordonanța de Guvern nr. 81/2000, cu modificările care au survenit de-a lungul timpului. Conform acesteia, orice autoturism care circulă pe drumurile publice din România și care este înregistrat sau înmatriculat în țară, trebuie să aibă un ITP valabil. Acesta va face dovada încadrării mașinilor în cerințele tehnice specifice privind siguranța circulației rutiere, dar și în ceea ce privește mediul înconjurător.

Dacă se împlinește un termen de 15 zile de la data expirării ITP-ului sau RCA-ului, certificatele de înmatriculare ale autoturismelor aflate în această situație se suspendă de drept. Așadar, în calitate de deținător al mașinii îți revine obligația să efectuezi inspecția tehnică periodică și să verifici mereu valabilitatea acesteia.

După intrarea în vigoare a legii 260/2017, obligația de a efectua inspecția tehnică periodică revine persoanei care deține certificatul de înmatriculare, nu deținătorului legal al mașinii, cum era anterior. De asemenea, tot în această lege sunt prevăzute lista de deficiențe posibile ale unei mașini și nivelul de gravitate al acestora:

 • “Deficiențe minore – deficiențele care nu au un efect semnificativ asupra siguranței vehiculului sau impact asupra mediului, precum și alte neconformități minore;
 • Deficiențe majore – deficiențele susceptibile să compromită siguranța vehiculului, să aibă impact asupra mediului sau să îi pună în pericol pe ceilalți participanți la trafic, precum și alte neconformități mai importante;
 • Deficiențe periculoase – deficiențele care constituie un risc direct și imediat la adresa siguranței rutiere sau care au impact asupra mediului.”

Autovehiculele care au defecțiuni minore vor fi admise la inspecția tehnică periodică, dar cele care au defecțiuni majore și periculoase nu vor trece ITP-ul dacă nu sunt rezolvate în 30 de zile maximum.

Prin legislație se desemnează și faptul că RAR este singura autoritate competentă și organismul de supraveghere, ce deține întreaga responsabilitate în ceea ce privește sistemul național de inspecții tehnice periodice. ITP-urile trebuie efectuate de către inspectori tehnici atestați de RAR și trebuie să îndeplinească anumite cerințe de calificare profesională. De asemenea, Registrul Auto Român are ca atribuții și supravegherea stațiilor de inspecție tehnică periodică prin verificarea aparaturii, care trebuie să respecte cerințele prevăzute în legislație.

ITP auto: ce este, ce perioadă de valabilitate are și ce se întâmplă dacă nu îl faci la timp?

ITP-ul auto are ca scop garantarea faptului că vehiculele rutiere sunt în stare de funcționare bună, sunt sigure și că nu reprezintă un pericol pentru conducătorii auto sau pentru ceilalți participanți la trafic. Persoana care utilizează vehiculul este responsabilă și trebuie să se asigure că verificările necesare sunt realizate periodic. În acest sens, este important să cunoști toate informațiile legate de inspecția tehnică periodică a autovehiculelor, de valabilitate și de eventualele sancțiuni.

Ce înseamnă ITP?

Inspecția tehnică a autovehiculelor este o procedură prin care se atestă faptul că mașinile care circulă pe drumurile din România îndeplinesc condițiile minime de siguranță. Aceasta se realizează în ateliere mecanice specializate și constă într-o serie de verificări realizate după reguli stricte, efectuate la intervalele de timp prevăzute în lege. Practic, o mașină care a trecut inspecția este considerată a fi sigură pentru a circula, astfel încât să nu pună în pericol pasagerii săi sau ceilalți participanți la trafic.

Câteva din lucrurile importante care se verifică la un ITP sunt:

 • Cantitatea de noxe pe care un vehicul îl emană în timpul mersului;
 • Sistemul de frânare, direcția, calea de rulare – pentru a nu există riscuri de accidente produse din acest motiv;
 • Sistemul de iluminare – mașina nu trebuie să aibă defecte sau modificări ale intensității culorilor și să respecte legislația în vigoare în ceea ce privește sistemul de iluminare.

 

Cât este valabil ITP-ul la autoturisme?

Vehiculele rutiere trebuie să fie supuse verificărilor tehnice periodice și controalelor de siguranță. Intervalele de inspecție variază și în funcție de vechimea autoturismelor. Astfel, cu cât o mașină este mai veche, cu atât ITP-ul se va face mai frecvent. Autoturismele noi au un ITP inițial valabil timp de 3 ani. Cele cu vechime cuprinsă între 3 și 10 ani trebuie să realizeze inspecția tehnică periodică o dată la 2 ani iar mașinile mai vechi de 12 ani, au nevoie de o astfel de verificare în fiecare an.

La cât timp se face inspecția tehnică periodică în funcție de categorie?

De asemenea, există și alte categorii de autovehicule la care intervalul de timp pentru efectuarea ITP-ului este diferit:

 • Autoturismele destinate transportului de persoane, cu mai mult de 8 locuri pe scaune, au nevoie de ITP o dată la 6 luni;
 • Cele destinate transportului de persoane, cu mai puțin de 8 locuri pe scaune – o dată la 2 ani;
 • Autovehiculele în regim de taxi sau de închiriere au nevoie de inspecție la fiecare 6 luni;
 • Autovehiculele speciale precum ambulanțe – la 1 an;
 • Autoturismele destinate transportului de mărfuri, cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3500 kg – la 1 an;
 • Autoturisme pentru transport de mărfuri cu o masă totală maximă autorizată care nu depășește 3500 kg – la 1 an;
 • Remorci și semiremorci care au o masă totală maximă autorizată ce depășește 3500 kg – la 1 an;
 • Remorci și semiremorci care au o masă totală maximă autorizată ce nu depășește 3500 kg – la 2 ani;
 • Motociclete și vehicule cu 3 roți – la 2 ani;
 • Tractoare – la 1 an sau 2 ani, în funcție de masa totală maximă autorizată.

Așadar, în funcție de vechime și de categoria autovehiculului, inspecția tehnică periodică trebuie efectuată la 6 luni, 1 an, 2 ani sau 3 ani.

Ce se întâmplă dacă nu faci ITP-ul la timp?

Dacă ești șofer de ceva timp, probabil știi deja că circulația cu o mașină ce are ITP-ul expirat sau anulat din diverse motive este strict interzisă. În cazul în care ești prins de autorități, amenzile sunt foarte mari, sancțiunile fiind legate atât de conducerea cu inspecția tehnică periodică expirată, cât și de faptul că circuli cu mașina în perioada de suspendare a înmatriculării, care intervine automat după expirarea ITP-ului. Date fiind costurile sunt destul de mari ale amenzilor, este recomandat să nu neglijezi această îndatorire și să o faci periodic, așa cum prevede legislația.

Inspecția tehnică periodică: informații utile pentru conducătorii auto

Având în vedere că este o procedură ce trebuie efectuată obligatoriu, este important să verifici cu atenție valabilitatea ITP-ului și să te prezinți la un o unitate autorizată în cazul în care este pe cale să expire. Iată câteva sfaturi care să te ajute să fii pregătit corespunzător pentru inspecție.

Unde se face ITP-ul dacă a expirat?

Inspecția tehnică periodică se face în service-uri autorizate la intervalul de timp stabilit în funcție de vechimea mașinii și de categoria acesteia. Detalii despre reprezentanțele din țară ale Registrului Auto Român le poți găsi chiar pe site-ul acestuia. Verificarea ITP se poate efectua în orice localitate, indiferent de județul de înmatriculare, cu condiția să fie realizată doar de către specialiști autorizați. Dacă ai o mașină înmatriculată în altă țară, inspecția se poate face doar în unitățile RAR.

Unde scrie valabilitatea ITP-ului?

Valabilitatea ITP-ului poate fi regăsită pe certificatul de înmatriculare unde va apărea secțiunea “ITP valabil până la data…”. O altă modalitate este online, accesând baza de date a Registrului Auto Român, unde vei introduce seria din cartea de identitate a autovehiculului și seria de șasiu.

În ce constă ITP-ul?

ITP-ul constă într-o verificare complexă a autovehicului și include atât documentele de identificare ale autovehiculului, cât și starea de funcționare a acestuia: motor, direcție, frâne, lumini, anvelope, emisii de poluare. Înainte de a merge la inspecția tehnică, vehiculele rutiere trebuie să fie curate, mai ales caroseria, șasiul și alte elemente care urmează să fie controlate. De asemenea, cauciucurile trebuie să fie umflate la presiunea nominală.

Cât durează ITP-ul?

Procedura este destul de simplă dacă ai la tine toate documentele necesare precum Certificat de înmatriculare, Asigurare RCA valabilă, Cartea de identitate a autovehiculului, Carte de identitate a persoanei care se prezintă la inspecție. În timpul ITP-ului, mașina este supusă unor verificări care vor viza sistemele de direcție, de frânare și de suspensie, elementele de rezistență, sistemele de lumini, anvelopele sau jantele, parbrizele sau limitele de noxe acceptate pentru normele Euro ale mașinii. Dacă automobilul este respins la inspecția tehnică periodică, ai la dispoziție o perioadă de 30 de zile în care poți remedia problemele mașinii. Reverificarea acesteia se poate face în cadrul aceluiași service, de regulă la un tarif mai mic.

În concluzie, ITP-ul este obligatoriu și presupune costuri mult mai mici decât o eventuală penalizare din partea autorităților. În plus, este și o certitudine că mașina pe care o deții îndeplinește toate normele de siguranță și nu pune în pericol viața pasagerilor săi și a celor din jur.

Surse foto: unsplash.com, pexels.com